Batı Karadeniz Haberleri

Batı Karadeniz`den Günlük Haberler

Kastamonu

Kırsalda Görev Yapan Di̇n Görevli̇leri̇, Aldıkları İlk Yardım Eği̇ti̇mi̇ Sayesi̇nde Hayat Kurtaracak

Kastamonu’da kırsal kesimdeki yerleşim yerlerinde görev yapan din görevlilerine, acil durumlarda ilk yardımda bulunabilmelerini sağlamak amacıyla eğitim verildi.

Kastamonu Valiliği koordinesinde Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü ile Kastamonu İl Müftülüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, din görevlilerine ilk yardım eğitimi veriliyor. Bu çerçevede Kastamonu İl Müftülüğüne bağlı merkez ve köylerinde görevli imam hatip, müezzin-kayyum ve diğer unvanlarda toplam 40 il müftülüğü personeli ile 14 Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personeline sertifikalı ilk yardım eğitimleri veriliyor. Eğitimler, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü eğitmenleri tarafından İl Sağlık Müdürlüğü binasında yer alan eğitim salonunda verilecek. Toplam 2 gün boyunca 16 saat teorik ve uygulamalı olarak düzenlenecek eğitim sonrasında sınav düzenlenecek. Sınavda başarılı olanlara sertifika ve ilk yardım kimlik kartı verilecek.

Vali Meftun Dallı, İl Müftüsü Bekir Derin ve İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok’un katılımı ile düzenlenen program ile eğitimler başladı.

“Bütün din görevlilerimize bu eğitimleri verelim”

Programda konuşan Vali Meftun Dallı, “Bizim Kastamonu’da yaklaşık 3 bin 700 yerleşim yerimiz bulunuyor. Bunların bin 54 tanesi muhtarlık, diğerleri bu köylerin bağlıları oluyor. Bu köylerde hemen hemen hiç açık okulumuz kalmadı. Dolayısıyla buralarda öğretmenimiz yok. Fakat bu köylerimizin tamamının yakınında din görevlilerimiz var. Oralarda yaşayan insanlarımız artık 60-70 yaşına gelmiş, büyük kısmı yaşlı kesim. Birçok köyümüzde belki de 10 ya da 15 nüfus var. Buralarda başlarına bir kaza geldiğinde ilk müdahaleyi yapacak kimse de yok. Fakat oradaki hocamız, belki de gün gelecek o köyde hayat kurtaracak. Varsa o köylerde gençlere hocalarımız ilk yardım eğitimini öğretecekler, sertifikalı olmasa da en azından belli başlı birkaç ilk yardım eğitimini öğretebilirler. Yine günü geldiğinde belki de bu da hayat kurtaracaktır. Heimlich manevrası diye bir müdahale var, gerçekten hayat kurtarıyor. Böyle bir şey olduğunda önce kendi ailemizden başlayarak komşularımıza, yakın çevremize, çalıştığımız yerlerdeki insanlara böyle bir hizmeti verebilecek olmak bunun eğitimini almak bir kere insanlık görevi de oluyor. Böyle bir imkan var ise bunu hepimizin herkesin öğrenmesi gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğümüzün öncülüğünde ilçelerimizde de inşallah İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün destekleriyle bu eğitimleri biran önce verelim. Bütün din görevlilerimize bu eğitimleri verelim. Okullarımızda bununla ilgili bir ders bulunuyor mu şu anda bilemiyorum ama en azından Ortaokul düzeyinden başlamak üzere ilk yardım eğitimlerini çocuklarımıza da vermemiz gerekiyor” dedi.

“İlk yardım eğitimine sahip olabilecek yeni sertifikalı arkadaşlara ihtiyacımız var”

İlk yardım eğitimine sahip olabilecek yeni sertifikalı arkadaşlara ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ise, “Oluşabilecek acil ve afet durumlarında en yakın sağlık kurumuna ulaşana kadar hastalar için ilk müdahale edilmesi gereken eğitim konuları burada alacağınız eğitimlerle ilgilidir. Hastaların kalbinin durması, oluşabilecek acil durumlarda müftülük personeline verilecek eğitim sonrasında hastaya ilk müdahale hakkı konusunda bilgilenmenizi ve müdahalede bulunmanızı planlıyoruz. Bir hasta bir yerde bayıldığında sizler 112’yi aradığınızda bizler, il merkezinde kendi programımız dahilinde 10 dakika içinde olay yerinde olma hedefi koymaktayız. İlimizde şu anda bunu yüzde 98 oranında gerçekleştiriyoruz. Yani sizler 112’yi aradığınızda bizler 10 dakika içinde olay yerinde oluyoruz. Fakat problem, bir kişinin acil müdahaleye ihtiyacı sırasında örneğin oluşabilecek bir kalp krizinde ya da kalp durmasında beyin ölümünün gerçekleşme dakikası 4’tür. Yani kişi 4 dakika sonrasında beyin hücrelerini kaybetmeye başlıyor. Bizler için kişinin 4 dakikadan sonraki süreci tamamen o kişinin hayati tehlikesinin arttığı döneme denk geliyor. Bu yüzden müftülük personeline verilecek eğitimin ana konusu bunu oluşturuyor. Evet, bizler 10 dakika içerisinde oraya geleceğiz ama bazen bizlerde geç kalabiliyoruz. Bu süreçte sayın müftümüzle birlikte özellikle toplumumuzda kalabalık olan ve bu konuda eğitime sahip olabilecek yeni sertifikalı arkadaşlara ihtiyacımız vardı. Bu konuda birçok kurumu eğitim veriyoruz ve hocalarımızın da gönüllü olması ile yeni arkadaşlar kazanmış olduk. Bizler yetişene kadar ilk müdahalede bulunacak arkadaşlara ihtiyacımız var. Burada sizlerin vereceği destek bizler için çok önemli. 40 kişi ile başlıyoruz, fakat bizler herkese ilk yardım eğitimi vermek istiyoruz. Bu konuda bizlere gönüllü olacak her kurumla, her paydaşla birlikte Kastamonu’da ilk yardım eğitimiyle herkesi buluşturacağız. Bugün 40 kişi müftülük personeli ile birlikte 14 kişilik Aile ve Sosyal Politikalardan arkadaşlarımız bulunuyor. Onlar da eğitimlere katılıyor, bizler bu konuda başarılı olacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Din görevlilerine verilecek ilk yardım eğitimi Kurban Bayramının akabinde ilçelerimizde dahil devam edecek”

Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin de din görevlilerine verilecek eğitimlerin Kurban Bayramı sonrasında ilçelerde devam edeceğini belirterek, “Özellikle Karadeniz Bölgesinde 5’er 10’ar hanelik köyleri düşündüğümüzde din görevlilerinden başka o köylerde kamu görevlisi kalmadı. Bizler orada toplumumuzun her bir hizmetine amadeyiz. Bugün ilk yardım eğitimde ilk öncelikle arkadaşlarımızın kendilerinin bu eğitime ihtiyacı var. Birde hitap ettiğimiz, muhatap olduğumuz toplumun ihtiyacı var. Kastamonu’yu düşündüğümüzde bugün 2 bin 500 civarında din görevlimiz bulunuyor. Acil bir durum olduğunda inşallah bugün alınacak bu eğitimlerden sonra o ilk müdahaleyi din görevlilerimiz yapacak ve insanlarımızın hayatta kalmalarına inşallah katkı sağlayacak. Takdir ayrı bir şey ama biz, bize düşeni yapmak ayrı bir hizmettir. İnşallah bugün arkadaşlarımızla birlikte başladık, Kurban Bayramı’nın akabinde ilçelerimizde devam edecek. İlçelerimizde şu anda bu hizmetleri alacak arkadaşlarımızı tespit ediyoruz. Şu anda Çatalzeytin’de 22 din görevlisi bu eğitimleri almak için hazır bekliyor. İnşallah bayramdan sonra amacımız, il ve ilçelerimizde din görevlisi hocalarımızın bu eğitimleri almalarıdır. İnşallah insanlığa da bu yönüyle hizmet edebilmenin mutluluğunu yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.