Batı Karadeniz Haberleri

Batı Karadeniz`den Günlük Haberler

Kastamonu

Kazaki̇stanın Karaganda Buketov Üni̇versi̇tesi̇nden Kastamonu Üni̇versi̇tesi̇ne İş Bi̇rli̇ği̇ Zi̇yareti̇

Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’ın Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kazakistan’ın Karaganda Buketov Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurlan Dulatbekov ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

Heyette; Karaganda Buketov Üniversitesi’nden Rektörlük Ofisi Başkanı Serik Kalkamanov, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tleuzhanova Gulnaz Koshkımbayevna, Kimya Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Prof. Nurmaganbetova Margarita Taukenovna, Fiziksel Kültür ve Spor Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Adanov Kuanyshbek Bulanovıch, Türkiye’deki Üniversitelerle İş Birliği ve Proje Koordinatörü Türk Dili Okutmanı Asuman Ergün yer aldı. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ile Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Öztürk Akçaoğlu’nun da hazır bulunduğu görüşmede, iki üniversite arasında potansiyel iş birliği alanları ve ortak projeler üzerine yapılabilecek çalışmalar ele alındı.

Ziyaretin ardından heyetler arasında gerçekleşen görüşmede; Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Karaganda Buketov Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Turizm Bölümü, ayrıca Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Karaganda Buketov Üniversitesi Filoloji Fakültesi Kazak Dili ve Edebiyatı Bölümleri arasında çift diploma programları başta olmak üzere iki üniversite arasında iş birliğini geliştirme imkanları ve iş birliği yapılabilecek çeşitli alanlar üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Karaganda Buketov Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurlan Dulatbekov başkanlık ettiği görüşmede, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Şener, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Baydil ile Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Aydın, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Topal, Dış İlişkiler Ofisi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu ve İkili Anlaşmalar ve Protokoller Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Osman Sabri Kesbiç, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez ile Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kutay Oktay da hazır bulundu.

Ziyaret sonrasında heyet, Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı gezerek, incelemelerde bulundu. İnceleme gezisinin ardından Rektörlük makamında iki kurum arasında “Kazak ve Türk Dilleri ve Edebiyatları Alanında Uluslararası Ortak Yüksek Lisans Eğitim ve Öğretim Programı Tesisine” ilişkin protokol imzalandı.

Karaganda Buketov Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Topal, yakın zamanda başlayan iş birliğini bir adım öteye taşıyarak imzalanan bu protokolle genişletildiğini ve imzalanan belgenin iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları akademik iş birliğiyle daha da güçlendireceğine inandıklarını belirtti.

Rektör Topal, protokolün iş birliği potansiyelini daha etkin bir şekilde kullanmasına imkan tanıyacağını vurgulayarak, nazik ziyaretleri iş birliğinden ötürü Rektör Prof. Dr. Nurlan Dulatbekov ve beraberindeki heyete teşekkür etti.

Karaganda Buketov Üniversitesi Rektörü Dulatbekov ise, Kastamonu Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür iş birliklerinin öğrenci ve akademisyenlerin kültürel ve akademik deneyimlerini artıracağına inandıklarını, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, Rektör Topal’a ilgileri ve misafirperverliklerinden ötürü teşekkür etti.