Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde Türkiye Binicilik Federasyonu’nun da desteğiyle, antrenmanlarda kullanılan koşu atlarının kas gelişimleri incelenecek.
Kastamonu Üniversitesi Daday Nafi ve Ümit Çeri Meslek Yüksekokulu’nda görev yapan Öğretim Görevlisi Ayhan Şanlı’nın yürütücülüğünde Türkiye Binicilik Federasyonu’nun da desteğiyle yapılan “Spor Atlarının İdmanında Kullanılan Ekipmanların (Pessoa) Yazılım ve Donanım Entegrasyonu ile Bilgisayar Destekli Antrenman Modellenmesi” adlı proje, TÜBİTAK tarafından “mükemmeliyet mührü” ile onaylandı. 2 bin 885 proje başvurusu arasından seçilen 153 projeden biri olan bu çalışma, aynı zamanda Teknopark İstanbul bünyesinde onaylanan projeler arasında ilk 11’e girdi. Prolunging Teknoloji Anonim Şirketi’nin kuruluşuna öncülük etti. Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ne bildirilen keşif bildirimi (patent) ile desteklenen proje, atların antrenmanlarında kullanılan ’pessoa-Lonj’ malzemesine elektromiyografi (EMG) entegrasyonu sağlayarak spor atlarının kas gelişimlerini izlemeyi amaçlıyor.
Proje çerçevesinde, saha araştırmaları ardından antrenman metodunda anlık iyileştirmelerin yapılmasına imkan sağlayan ve süreli antrenman metodunun uygulanmasını mümkün kılan bir mobil sistem geliştirilecek.
Projede, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Tansu Birinci gibi yüzeysel EMG konusunda uzman isimler yer alıyor. Ayrıca projede, atçılık alanında uzman Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yavuzkan Paksoy, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Ali Ekber Ün ve Öğretim Görevlisi Bahadır Kaan Utlu, tanıtım ve pazarlama konularında uzman Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Gülizar Cengiz ile Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, Yazılım Mühendisi Serap Herkiloğlu ile saha personeli Metin Kaya yer alıyor.
Spor atları üzerinde kullanılacak yüzeysel EMG sistemi, kas aktivasyonunu takip ederek bilgi sağlayacak ve atların sağlığına zarar vermeden çalışacak. Pessoa ekipmanıyla entegre edilen yüzeysel EMG sensörleri, mobil sistemle birlikte kas gruplarının aktivasyonunu gerçek zamanlı olarak izleyip gerektiğinde müdahale etme imkanı sağlayacak. Spor atlarının sağlığı ve performansı için yapılan bu çalışma, atçılık sektöründe önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu projede ve çalışmada yer alan akademisyenleri tebrik ederek, destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerine ve proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti.