Batı Karadeniz Haberleri

Batı Karadeniz`den Günlük Haberler

Karabük

Uluslararası Altın Safran Belgesel Fi̇lm Festi̇vali̇ Çeyrek Asrı Geri̇de Bıraktı

UNESCO Dünya Miras Listesi ve Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük’ün evleriyle dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da “Kültürel Miras ve Korumacılık” ana temasıyla bu yıl 25.’si Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne bin 448 eser başvurusu yapıldı.

25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali başlangıcı Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tarafından Misak-ı Milli Meydanında çelenk sunumu ile başladı.

Çeyrek asırlık festival çerçevesinde Altın Safran Belgesel Film Yarışmasına 109 ülkeden bin 448 eser katıldı. Dereceye giren belgesel filmlere ödülleri festivalin son günü verilecek.

Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde Belediye Başkanı Elif Köse başkanlığında festival bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Köse’nin yanı sıra, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, festival jüri üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Köse, çeyrek asırdır devam eden Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin Safranbolu’nun turizm anlamında da tanıtımına çok büyük katkı sunduğunu belirtti.

Festivalin Safranbolu için çok kıymetli olduğunu ifade eden Köse, “Biz bu yıl çeyrek asırdaki festivalin içeriğini de yine belgesel film festivaline yakışır bir şekilde dolu dolu hazırladık. Dört farklı kategoride yapılacak olan belgesel yarışmasına 109 ülkeden bin 448 katılımcı yer aldı. 25 finalisti de değerli jüri üyelerimiz titizlikle seçtiler. Uluslararası Uzun Metrajlı Belgesel Film yarışmasında 7, Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film yarışmasında yine 7, Kültürel Miras ve Korumacılık temalı ulusal Belgesel Film Yarışmasında 7, Belgesel Film Yapım Destek yarışmasında 4 katılımcı yer alıyor” dedi.

Köse, “Festivalde önemli olarak gördüğüm, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Safranbolu’nun değerlerinden biri olan Türker İnanoğlu’nun anısına Türker İnanoğlu Onur Ödülünü çok kıymetli sinema yazarı ve eleştirmeni Atilla Dorsay’a takdim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Safranbolu’nun kültür, sanata önem veren bir şehir olduğunu aktaran CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “Bu manada da sinema emekçilerinin, sinemaseverlerin de önünün açılması ve onların daha rahat şartlarda çalışması bizim de en önemli görevlerimizden biri olmalı diye düşünüyorum” diye konuştu.