Daha akıllı, kolay ve hızlı bir deneyim mi arıyorsun?

Uygulamayı indirmek için
QR kodu taratın
Tıkla
Hemen indirin
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Şehirler
  4. BALIKESİR
  5. Ayvalık’ta Geleneksel Taş Baskı Yöntemiyle Zeytinyağı Üretimi Yeniden Canlanıyor

Ayvalık’ta Geleneksel Taş Baskı Yöntemiyle Zeytinyağı Üretimi Yeniden Canlanıyor

Erdinç Tügen, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, dededen kalma taş baskı yöntemiyle zeytinyağı üreterek doğallığı ön plana çıkarıyor. Geleneksel metotları modernleşmeden koruyan Tügen, zeytini bütün olarak işleyip, çekirdek ve yapraklarını da dahil ederek sağlık faydalarını artırıyor.

featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Erdinç Tügen, dede yadigarı taş baskı yöntemiyle zeytinyağını en doğal haliyle üretip gelecek nesillere aktarıyor.

İlçeye bağlı Mutluköy’de yaşayan zeytinyağ üreticisi Erdinç Tügen, 1940’lı yıllardan günümüze uzanan aile geleneğini modern yöntemlerin hızı yerine doğallığı tercih ederek yaşatmaya devam ediyor. Tügen, 150-200 yıllık taş baskı malzemelerini revize ederek kurduğu sistemde, sıcak su ve kimyasal kullanmadan üretim yapıyor.

Ticari kaygılar ve hız faktörü nedeniyle 2000’li yıllarda yerini kontinü tesislere bırakan taş baskı yöntemini yeniden canlandıran Tügen, “Dedelerimizden kalan bu mirası, zeytinyağını taze sıkılmış portakal suyu doğallığında elde ederek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz” dedi.

Zeytinin çekirdeği ve yaprağıyla birlikte öğütülmesinin önemine dikkat çeken Erdinç Tügen, “Granit taş değirmenimizde zeytini ezerken çekirdeğini de hamur haline getiriyoruz. Zeytin çekirdeğindeki mineralleri yağa kazandırıyoruz. Ayrıca hasat sırasında toplanan zeytin ağacının uç yapraklarını da değirmene atıyoruz. Bilimsel olarak antioksidan değeri kanıtlanmış olan zeytin yaprağının şifasını da yağa katmış oluyoruz” diye konuştu.

Üretim aşamasında “çul” adı verilen özel torbalarda sıkım yaptıklarını belirten Tügen, elde edilen yağın, zeytinin kendi öz suyuyla birlikte çıktığını ve “kaydırma” yöntemiyle saf yağın ayrıştırılarak sofralara sunulduğunu ifade etti.

0
be_endim
Beğendim
0
hi_bir_ey_diyemiyorum
Hiçbirşey diyemiyorum
0
d_nd_r_c_
Düşündürücü
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
nutkum_tutuldu
Nutkum tutuldu
Ayvalık’ta Geleneksel Taş Baskı Yöntemiyle Zeytinyağı Üretimi Yeniden Canlanıyor
+ -
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.