1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Sivas’ta yerli zeron buğdayından organik bulgur üretildi

Sivas’ta yerli zeron buğdayından organik bulgur üretildi

featured

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ekimi yapılan yerli zeron buğdayı, yapılan analizlerin ardından hasat edilerek taş değirmende öğütülüp organik bulgura dönüştürüldü.

Taş değirmende öğütülerek organik bulgura dönüştü

Hasadı yapılan organik zeron buğdayı, Kangal ilçesinde Bahri Şahin’e ait taş değirmende öğütülerek bulgur haline getirildi. Bu özel üretim bulgur, TÜRES Sivas İl Temsilcisi ve Köfteci Ahmet Usta Yönetim Kurulu Başkanı İshak Kaan Usta tarafından alınarak işletmesinde müşterilere sunulacak.

3 Ekim 2025 tarihinde yapılan analiz sonuçlarına göre zeron buğdayının; rutubet oranı yüzde10,90, protein oranı yüzde 17,60, yaş gluten yüzde 38,50, kuru gluten yüzde 14,80, nişasta yüzde 69,60, sedimantasyon 32,20 ml, NDF yüzde 15,30, sertlik 86,00 ve hektolitre ağırlığı 77,90 kg/h olarak belirlendi. Bu veriler, zeron buğdayının yüksek protein ve gluten oranıyla kaliteli bulgur ve un üretimine son derece uygun olduğunu ortaya koydu. Köfteci Ahmet Usta Yönetim Kurulu Başkanı İshak Kaan Usta, üniversiteye gerçekleştirdiği ziyarette, “Zeron buğdayından üretilen bulguru pişirdik, son derece kaliteli ve lezzetli olduğunu gördük. Sivas’ımızın bu tür yerel tarımsal değerlerine sahip çıkıyoruz. Üniversitemizin Ar-Ge çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz. Emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.,

Sivas’ta yerli zeron buğdayından organik bulgur üretildi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

KuzeyBatı Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet